fredag 22 januari 2010

Södertäljes skolor i botten

Igår basunerades det ut gång på gång. Södertälje ligger i bottenskiktet av Sveriges skolor när man mäter på lärartäthet per 100 elever, kostnad per elev och behörighet till gymnasiet. När man jämför de ekonomiska resurserna avsätter en kommun i Arjeplog 66 500 kr per elev och i Södertälje ligger denna siffra på 38 000. Här är ett citat från SR:s artikel:

"– Det är fullständigt orimligt att skillnaden är så stor. Det innebär färre lärare, sämre lokaler, äldre läromedel, stora grupper för eleverna, säger LR:s ordförande Metta Fjelkner till tidningen."

Nu funderar jag på sambandet med denna nyhet från vår lokaltidning LT som inleds med ingressen "Fyra av tio sjukfall hos lärare i Södertälje och Nykvarn fick 2008 diagnosen ­psykiska besvär. Ofta blir det fråga om långa sjukskrivningar och facket är oroade över det ökande problemet.".

Det skulle vara intressant att se en riksjämförelse. Är det ett lokalt problem och korrelerar det i så fall med ekonomiska resurser, lärartäthet och resultat?

SJÄLVKLART skulle jag vilja påstå! Det är ju inte lärarnas fel att kommunen har dålig ekonomi. Vad ska de göra när de har stora barngrupper, många barn med särskilda behov och så gott som obefintliga resurser?! Inte konstigt att de blir sjuka till sist. Lokalerna faller ihop, till och med läromedlen är gamla eller - hör o häpna - obefintliga. I väntan på min son en dag på förskolan, träffade jag en tjej som går i nian. Hon berättade att det var så sorgligt att de inte ens får egna böcker längre. De får vara två personer på en bok. Ursäkta? Men hur ska då läxläsning gå till? Tvingar vi barnen att vara beroende av en annan person för att få tillgång till de fakta de behöver. Det låter så himla konstigt att förfallet gått så långt.

Är det konstigt att man längtar bort nån' gång? Jag tror det här blir året då sonen och jag tar pick och pack och letar upp en ny skola och ett nytt boende lite närmre Stockholm. (Tittar uppåt och ber om en lottovinst inom kort).

3 kommentarer:

 1. Min kommentar försvann, jag skrev(nerkortat) att jag förstår om du blir orolig, och att du längtar bort. Som sagt, jag har alltid varit nöjd med skolorna här, kika runt vetja=D Kul om vi blev grannar=D Kram

  SvaraRadera
 2. Go kväll gumman,
  Jodå kopparslagaren flyttade ut men inflyttade en elak liten djävul och körde runt i magen. Söndagen och måndagen gick åt att må pest. Sedan har det varit fullt upp att ta igen på jobbet.
  Nu stundar helgen och den är lika proppad som förra. :D
  Hoppas att helgen blir bra!
  Kramis

  SvaraRadera
 3. Helt sjuuuukt att inte ens få egna böcker.
  Och klart det finns ett samband mellan skol/arbetsmiljö och hälsa hos både elever och lärare. Det är SKRUTT att det skall behöva vara på det där sättet.
  Inte var det så när vi var unga? *nu låter jag som min mamma och ännu äldre generationer haha*

  Önskar dig den där lottovinsten också :-)

  SvaraRadera

Blir glad om du skriver en rad :-)