onsdag 12 januari 2011

Pluttifikationstabellen

Satt och funderade lite över sonens inlärning igår. Det tar ett tag innan han kommer in i uppgiften han ska göra, när han är igenom "ångestspärren" klickar det liksom till, sedan går allt i en rasande fart. Det betyder att kunskaperna och lärandet finns där, dock tar det ett tag att nå in.

Tänkte vidare. Finns det något område jag kan hjälpa honom att vara först på så han kan få känslan av att kunna liiiite mer än någon annan. För det ÄR en skön känsla, det minns jag själv. Av någon anledning tänkte jag matte och sedan multiplikationstabellen. De är defintivt inte inne på det än i hans klass. Googlade för att hitta en bild (multiplikationsschema) vi kunde använda.

Vad finner jag då?
TA-DAAA!!!: Ett underbart dataspel som finns dels i gratisversion (enkla lite enformiga nivåer), dels i betalversioner om man vill ha lite bättre grafik. Jag älskar tänket hos de som skapat verktyget: Hur gör vi lärandet roligt.

Sonen gick ner i brygga. Han är sju år och spelar Wii och ser på TV och leker med lego. Han gillar att kreera och skapa. Nu fick han kliva in i en spelvärld en timme igår och öva på tvåans tabell. Han älskade det och efter dagens lilla spelrunda ville han att vi skulle leka lekar i hemmet där jag var trollet som står i dörröppningen och förhör honom på olika tal. Jag blev så glad, ända in i hjärteroten.

Det är nya tider nu. Vi måste hitta nya sätt att nå fram till våra barn. Mina farhågor är att det är väldigt lärarberorende/individberoende huruvida barnen får ta del av "den nya tidens lärande" eller ej. Alla har inte samma möjligheter. Det här brinner jag för! Hur kan vi överföra TV-spelsidén till läsning, språk och andra ämnen? Som EN variant av lärande, ETT nytt verktyg. Jag säger inte ersätt, för jag gillar "det traditionella" också, jag säger vidareutveckla, komplettera.

Här har ni en videosnutt om hur spelet ser ut i full version.och här hittar ni länken till företaget.

2 kommentarer:

  1. Vetgiriga brinnande barn är det bästa jag vet:-)

    SvaraRadera
  2. Han slutade brinna lite ikväll när multiplikationstalen blev för svåra och det gick på tid. Sparar spelet till lite längre fram. Men pedagogiken är kanon, mer vettiga spel med substans åt folket :-)

    SvaraRadera

Blir glad om du skriver en rad :-)