tisdag 20 juli 2010

Objudna gäster....

Schhhhh!!!!
Där var det igen.
Jag ligger i mörkret och hör tassar krafsa och springa runt. Fort som tusan går det. Från ena delen av rummet till det andra på någon sekund.
Jag fryser till is. Frågan är var den är - musen. Jag tänder en ficklampa.

Ljudet tystnar.

Jag släcker igen. Det går en kvart, sedan börjar ljudet igen. Jag ligger o funderar över vad man gör åt saken. Hur kan det komma sig att det finns möss i en lägenhet? Det har jag aldrig hört talas om förut. Eftersom jag inte har vind ovanför mig gissar jag att det är rökgångar där uppe under taket. Och där bor väl jävlarna.

Knak, knak, knasper, riva, riva.

Så j-la obehagligt. Hur ska jag kunna sova nu.

Tidigare i veckan hörde jag samma ljud när jag hade gäster här. Då sov jag i sonens rum. Den krafsande varelsen rörde sig snabbt från vägg till vägg. Det har skapat en oro. Ett smolk i min glädjebägare.

Nåväl.

Jag tänker att jag inte kan somna innan jag vet om musen är i väggarna/taket eller inne i lägenheten.

Ligger helt stilla återigen och väntar in ljudet. Jägarn, vad den arbetar. Och pang, poff. Det låter som den har sprungit in i en påse.

Nu sätter jag mig upp. Smyger efter ljudet i mörkret. Det rör sig över taket fram och tillbaka. Och så POFF, det där prassliga ljudet igen. Jag tänder ficklampan.

Ljudet tystnar. Men så hör jag det igen. Pang pang pang.

Kikar försiktigt upp i min rislampa.

Där är syndaren.

En gigantisk mal. Tjock och stor och med sina mörka vingar flaxar den runt. Säkert skräckslagen. Här har den huserat i flera dygn o längtar säkert ut.

Jag andas ut. Blir alldeles lycklig. Gud så SKÖNT. Inga möss. Jag viftar ut malen och lägger mig och sover igen. Klockan är 2, äntligen kommer jag till ro.

Inte ens Gevalia hade hjälpt under detta nattliga drama :-)

2 kommentarer:

  1. Hi hi, spännande som en deckare! Gläder mig att malen fick sin frihet.

    SvaraRadera

Blir glad om du skriver en rad :-)